Градината “Мажорел”


представена от Зори Шепкова, текст: Фани Ичева

В сърцето на нажежения и шумен африкански град Маракеш (Мароко) се намира прелестен цветен оазис на площ около 1 хектар. Тук през 20-те години на миналия век френският художник Жак Мажорел засажда палми и постепенно създава изключително богата градина с флора от петте континента.
Тя е изградена в традиционен мавритански стил, характерен с правите си повдигнати алеи, мраморни басейни и фонтани, с разнообразна растителност. Тъй като градината е сътворена от художник, не е чудно, че контрастните цветове, игри на светлини и сенки, живописни съчетания на архитектура и растителност

изглеждат сякаш излезли от картина.
Сградите и много от архитектурните елементи са обагрени в ярко син цвят, кръстен на художника (“Мажорел блу”).
Водата е важен елемент в градината - има канали, езера с лилии, фонтани. Изобилието от растителност - бананови дървета, горички от бамбук, кокосови палми и цъфнали бугенвилеи, дава усещане за спокойствие и тишина.
В единия край на градината е закътано ателието на Мажорел, което днес е музей на ислямското изкуство. След смъртта му, имението запада и вдовицата на

художника решава да го продаде. Вилата “Оазис” и прилежащите й градини стават собственост на Ив Сен Лоран и Пиер Берже. Те реставрират това великолепно място, което, по волята на Мажорел, остава отворено за посетители.
Огромната колекция от над 350 вида растения – кактуси, бананови дръвчета, бамбук, палми, папрати, лотоси и водна растителност, е причина да наричат градината “ботаническа”.
Разнообразието от екзотична зеленина и пъстри птици от цял свят прави мястото неотразимо и привлича хиляди туристи.

Това е идеално кътче за любителите на кактуси и упойващи аромати.
Тук човек се вдъхновява от жизнените цветове и невероятната комбинация между страст и усет, с които е създадена тази градина. А тя става най-големият шедьовър на Мажорел.

© 2009- АРТ Градина | artgradina.com
Материалите в сайта са със запазени авторски права. Могат да се използват само с посочване на активен линк към източника.